Photoshop byr på enorme muligheter til å forbedre bildene dine og lage artige effekter, men det er går lett med mye tid på å finne riktige funksjoner og verktøy. Derfor har vi nå satt sammen en pakke med innhold som hjelper deg med å få oversikt og gjør deg raskere i programmet.

Her kan du nemlig laste ned en oversikt over programmets viktigste hurtigtaster og en oversikt over verktøyene. Du får også ti prosedyrer, som er ferdige justeringer du kan bruke på bildene dine med få klikk.

Nedenfor ser du hva du får i pakken.

Ark med hurtigtaster i Photoshop

Det er langt mer effektivt å velge for eksempel Beskjæringsverktøy ved å taste C fremfor å bruke musen, og med noen enkle hurtigtaster slipper du til og med å måtte lete rundt i menyer og undermenyer for å velge en bestemt funksjon. Vi har laget et ark med de viktigste hurtigtastene i Photoshop, som du kan ha liggende på skrivebordet slik at du alltid har det tilgjengelig. Du kan også skrive ut arket.

Oversikt: Photoshop-verktøy

Photoshop inneholder rundt 70 verktøy, og vi har laget en oversikt over samtlige verktøy og navnene deres. Oversikten er i PDF-format, så du kan gjerne skrive den ut.

>Se også: Vi har også laget ti videoer der du lærer deg å bruke alle verktøyene som er viktige for fotografer.

Ferdige effekter til bildene dine

Du får også ti såkalte actions med effektfulle justeringer til bildene dine. Actions, eller prosedyrer som de heter i den norske versjonen, minner om filtre i f.eks. Instagram og er fotoeffekter du kan bruke på bildene med noen få klikk.

Det er altså en rekke redigeringssteg som vi har tatt opp, og som du kan spille av på bildene dine. Nedenfor ser du en video med de ti effektene.

Slik bruker du actions

Lagre filen på skrivebordet og sjekk at paletten Prosedyrer, eller Actions som den heter i den engelske versjonen, er synlig i Photoshop ved å velge Vindu og Prosedyrer eller Window og Actions. Klikk på ikonet med fire streker i paletten Prosedyrer eller Actions, og velg Last inn prosedyrer… eller Load Actions… Finn filen du har lagret. Når du vil bruke en action, merker du den i paletten og klikker på Play-ikonet nederst. I videoen nedenfor viser vi hvordan du installerer og bruker en actions-pakke.

OBS! Hvis du bruker Mac, må du være oppmerksom på at filtypen kan endres automatisk fra .atn til .psb når du laster den ned. Før du kan installere actions, må du endre filtypen ved å høyreklikke på filen og velge Gi nytt navn eller Rename. Skriv inn «atn» i stedet for «psb», og trykk på Enter.

Dette innholdet er forbeholdt abonnenter

Logg deg inn i Fordelssonen for å få tilgang
Abonnerer du ikke? Få full tilgang for bare 29 kroner.
  • Last ned gratis e-bøker som gjør deg til en bedre fotograf.
  • Få fri tilgang til alle videokurs i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerike videoer om kamerainnstillinger og fototeknikk.
  • Last ned gratisprogrammer og justeringer for bildebehandling.
  • Få bladet levert på døren.