Den beste metoden for å få flotte bilder av stjernespor er ved å ta en serie på for eksempel 70 bilder av nattehimmelen og deretter bruke teknikken stacking til å legge dem sammen. På den måten får du lengre spor, og du kan bruke kortere lukkertider, noe som gir deg mulighet for å bruke en lavere ISO-verdi.

Du kan godt bruke et program som Photoshop til å utføre stackingen, men med så mange bilder som det krever å få tydelige stjernespor, kan det ta både halvtimer og hele timer for programmet å bearbeide alle bildene.

Derfor anbefaler vi i stedet gratisprogrammet StarStaX, som er utviklet for nettopp stjernespor, og som du kan laste ned på denne siden. Programmet hentes som en zip-fil.  Velg den som passer til din datamaskin, f.eks. StarStaX-0.71_Win64.zip. Når filen er hentet pakker du den ut. På Windows høyreklikker du på filen og velger Pakk ut alle.... Klikk deg frem til undermappen hvor filen StarStaX.exe ligger og dobbeltklikk på den.

Det kan bli nødvendig å installere pakken Microsoft Visual C++ Redistributable. Denne filen ligger i roten av den utpakkede filen, og filnavnet begynner med vcredist_.

I videoen under kan du se hvordan du åpner, stacker og lagrer det ferdige bildet i programmet.

Dette innholdet er forbeholdt abonnenter

Logg deg inn i Fordelssonen for å få tilgang
Abonnerer du ikke? Få full tilgang for bare 29 kroner.
  • Last ned gratis e-bøker som gjør deg til en bedre fotograf.
  • Få fri tilgang til alle videokurs i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerike videoer om kamerainnstillinger og fototeknikk.
  • Last ned gratisprogrammer og justeringer for bildebehandling.
  • Få bladet levert på døren.