Filterstørrelsen er 82 mm. Det følger med en stor og robust solblender

2 kjappe om Nikon NIKKOR Z 135 mm F1.8 S Plena

Det er noen få knapper på det solide objektivet. Den ene brukes til å veksle mellom autofokus og manuelt fokus. De to andre er programmerbare knapper.

Den indre kontrollringen er programmerbar. Vi brukte den til blenderverdi, men du kan også bruke den til å justere f.eks. ISO-verdi.

Når du skal beskrive et godt portrettobjektiv, vil nok mange tenke på en brennvidde på rundt 85 mm, der du både unngår forvrengning og får en fin uskarphet i bakgrunnen. Flere produsenter tilbyr imidlertid også 135 mm-objektiver. Fordelen her er at perspektivet komprimeres på en måte som isolerer motivet bedre fra bakgrunnen. Slik er det også med det store og tettede NIKKOR Z 135 mm F1.8 S Plena.

Bildekvaliteten er helt i toppklasse med utmerket skarphet i midten av bildet, og hjørnene holder godt følge fra F2.8. Dette betyr imidlertid ikke at hjørnene er uskarpe på F1.8, faktisk er skarpheten svært god her – bare ikke like god som fra F2.8 til F16.

Den flotte detaljgjengivelsen ledsages av innbydende kontrast og ikke minst veldig pen bokeh med perfekt avrundede høylys. Såkalte katteøyne, der sirklene er ovale i kantene av bildet i stedet for runde, er så godt som eliminert. Høydepunktene er også fri for såkalte løkringer. Dette er to optiske utfordringer som kan være vanskelige å forhindre, men Nikon har virkelig lykkes. Det er også noe av det du må grave dypt i lommeboken for.

Ved full blenderåpning fikk vi veldig flott bakgrunnsuskarphet med fine overganger i nyansene. På mindre blenderåpninger som F4.0 og F5.6 stod de sirkulære høylysene godt frem i bakgrunnen og ga både portretter og nærbilder av planter et raffinert uttrykk. Det ble ikke observert vignettering, forvrengning eller fargefeil. Autofokuseringen reagerer svært raskt og er helt lydløs. Totalt sett er dette et av de beste portrettobjektivene vi noensinne har hatt i hendene.

PRIS:

37 880 kr

Dommen

+

Overlegen skarphet.

Nydelig bakgrunnsuskarphet.

Flott byggekvalitet og lydløs fokusmotor.

Objektivet er både stort og tungt.

Prislappen er svært høy.

KARAKTER

9,2

Spesifikasjoner

82 cm nærgrense

11 blenderlameller

14,0 x 9,8 cm

995 gram

Testbilder

Dette innholdet er forbeholdt abonnenter

Logg deg inn i Fordelssonen for å få tilgang
Abonnerer du ikke? Få full tilgang for bare 29 kroner.
  • Last ned gratis e-bøker som gjør deg til en bedre fotograf.
  • Få fri tilgang til alle videokurs i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerike videoer om kamerainnstillinger og fototeknikk.
  • Last ned gratisprogrammer og justeringer for bildebehandling.
  • Få bladet levert på døren.