Objektivet leveres i en svært solid og godt polstret veske. Det følger også med en 15 cm lang solblender.

2 kjappe om Nikon NIKKOR Z 600 mm F4.0 TC VR S

Objektivet har en innebygd telekonverter på 1,4x som øker brennvidden til 840 mm. Det har også flere programmerbare knapper og funksjonsringer.

Frontlinsens store diameter på 16,5 cm innbyr ikke til montering av filtre. I stedet kan du sette små filtre i en innsats bakerst på objektivet.

For natur- og sportsfotografer er denne telen en skikkelig godbit. Den er riktignok vesentlig dyrere enn speilrefleksversjonen AF-S 600 mm F4.0 E FL ED VR. Til gjengjeld får du innebygd telekonverter, og vekten er også redusert med 550 gram. Lengden er stort sett den samme.

Som med så mange andre teler av dette kaliberet kreves det litt muskelstyrke for å fotografere håndholdt lenge. Håndholdt jobbet imidlertid bildestabiliseringen trygt, og vi fikk bare noen få uskarpe bilder. Med lysstyrken på F4.0 må det dessuten være ganske mørkt før ISO-verdien blir for høy. Vi fotograferte for eksempel ville dyr med en lukkertid på 1/800 sekund og F4.0 på en grå og overskyet dag. Vi holdt ISO-verdien på 1400 og fikk knivskarpe bilder med fine detaljer og svært pen bakgrunnsuskarphet.

Bildekvaliteten er generelt imponerende med flott skarphet fra midten til hjørnene fra maks. blender til F16. Vi så ingen vignettering, fortegning eller fargefeil.

Med telekonverteren slått på kunne vi komme oss enda nærmere sky småfugler uten at bildekvaliteten sank. Her er imidlertid største blender F5.6, som likevel fortsatt er bra med så stor brennvidde. Telekonverteren aktiveres med et lite grep som enkelt skyves på plass. Begge innstillingene kan låses slik at du ikke endrer brennvidde ved et uhell.

Autofokuseringen er rask, lydsvak og trygg, og samspillet med motivgjenkjenningen i Z 9 var til stor hjelp når vi skulle holde på fugler som hoppet fra gren til gren. Korteste fokusavstand er 4,3 meter, og med en knapp kan du aktivere fokusbegrensning slik at autofokus først begynner å jobbe fra ti meter, noe som øker fokushastigheten ytterligere.

PRIS

179 990 kr

Dette syntes vi etter …

5 minutter: Vekten er behagelig med tanke på størrelsen.

2 dager: Vi digger den innebygde telekonverteren.

Dommen

+

Knivskarp og lyssterk tele.

Innebygd telekonverter øker brennvidden.

Lett og kompakt i sin klasse.

Stativfestet er ikke Arca-kompatibelt.

Svært voldsom pris.

KARAKTER

9,2

Spesifikasjoner

430 cm nærgrense

9 blenderlameller

16,5 x 43,7 cm

3260 gram

Testbilder