Objektivet er værtettet etter IP53-standarden slik at det blant annet tåler vannsprut.

2 kjappe om OM SYSTEM M.Zuiko ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO

For å få 2:1-makro må fokusbegrenseren settes til S-Macro. Da blir største blenderåpning F5.0 i stedet for F3.5.

Ved å dra fokusringen bakover bytter du raskt fra autofokus til manuelt fokus, og det er enkelt å gjøre det med kameraet mot øyet.

Med dette nye objektivet kan du trekke motivene nærmere enn med noe annet objektiv i OM SYSTEM-sortimentet. Forstørrelsesgraden blir opptil 2:1, slik at motivet opptar dobbelt så stor plass på bildebrikken som i virkeligheten. Her kunne vi få frem detaljer som vi egentlig ikke hadde lyst til å se. Vi oppdaget plutselig småkryp på et jordbær, og hvert minste lille støvkorn kunne forstyrre opptaket. I tillegg kan dette objektivet gå enda nærmere.

Du kan nemlig bruke det med OM SYSTEMs telekonvertere, blant annet med MC-20 på 2x til snaut 4800 kroner, der du får opptil 4:1. Siden objektivet er til speilløse kameraer med Four Thirds-bildebrikker, der brennviddeforlengelsen er 2x, tilsvarer det 8x forstørrelse på fullformat. Her kunne vi få hodet på en fyrstikk til å fylle hele bildeflaten.

Objektivet har en brennvidde tilsvarende 180 mm og kan også brukes til andre motiver, f.eks. portretter. Skarpheten er utmerket. Det blir litt mørke bildehjørner på de største blenderåpningene, men disse forsvinner fra F5.6.

På vanlige motiver reagerer autofokus raskt og nøyaktig, mens det er brukbart til makromotiver, men er mer nølende og søkende. Selv med et svært lite fokuspunkt opplevde vi av og til at OM-1-kameraet ikke stilte skarpt akkurat på fokuspunktet, men litt bak eller foran. Vi foretrakk manuelt fokus til makrobilder.

Det lette objektivet er unikt og morsomt å jobbe med, og vi kunne fortsette å finne nye motiver vi ville se på detaljnivå. Blant annet takket være bildestabiliseringen kunne vi ta makrobilder håndholdt. Du må likevel være klar over at dybdeskarpheten er ekstremt liten, så skarpheten synker lett.

PRIS

15 990 kroner

DOMMEN

+

Tar deg utrolig nær motivene.

Kompakt og lett.

Enkelt å stille inn.

-

Vanskelig å bruke autofokus til makro.

Ikke akkurat billig.

KARAKTER

9,0

Spesifikasjoner

22 cm nærgrense

7 blenderlameller

13,6 x 7,0 cm

453 gram

Testbilder

Dette innholdet er forbeholdt abonnenter

Logg deg inn i Fordelssonen for å få tilgang
Abonnerer du ikke? Få full tilgang for bare 29 kroner.
  • Last ned gratis e-bøker som gjør deg til en bedre fotograf.
  • Få fri tilgang til alle videokurs i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerike videoer om kamerainnstillinger og fototeknikk.
  • Last ned gratisprogrammer og justeringer for bildebehandling.
  • Få bladet levert på døren.