Objektivet har L-fatning, så i tillegg til Panasonic kan det også brukes på Leica- og Sigma-kameraer.

2 kjappe om Panasonic LUMIX S 14–28 mm F4.0–5.6 MACRO

Objektivet er tettet mot støv og vannsprut, og det virker robust selv om det er forholdsvis lett.

Lengden endrer seg ikke når du zoomer, noe som blant annet er en fordel når du er nær motivene.

Med 14 mm tilbyr objektivet den hittil kraftigste vidvinkelen i Panasonics serie med objektiver til fullformatkameraene deres. Ultravidvinkler som denne brukes ofte til store vidder i f.eks. landskap eller byer. Denne utgaven har dessuten en nærgrense på 15 cm fra bildebrikken, så du kan også komme veldig nær motivene dine. Her kunne vi få frem mange detaljer i de små motivene.

Panasonic sniker seg også til å kalle objektivet MACRO, selv om forstørrelsesgraden bare er på 0,5x. For å få 0,5x forstørrelse må du imidlertid knipse på 28 mm, der et motiv på rundt sju centimeter fyller bildebredden.

Selv på 14 mm kunne vi fokusere på motiver få cm fra frontlinsen. På 28 mm fikk vi samtidig pen bakgrunnsuskarphet med avrundede høylys. Du må imidlertid være obs på at det er fort gjort å skygge for motivene når du fotograferer på så kort avstand.

Objektivet er også svært velegnet til de tradisjonelle vidvinkelmotivene, der du får med veldig mye på 14 mm. Autofokus jobber raskt og omtrent helt lydløst. Selv fra største blenderåpning er skarpheten veldig god i midten. På 14 mm er hjørnene litt myke opp til F8.0, mens de er bra skarpe på 28 mm.

På 14 mm blir det kraftig tønnefortegning, så rette linjer blir buede, men dette er normalt med en så kraftig vidvinkel og fikses automatisk i jpeg-filene. I for eksempel Lightroom er det også enkelt å fjerne det på raw-filene. Du mister imidlertid en del av de ytterste kantene i bildet samtidig. Det blir litt vignettering, der bildehjørnene er litt mørkere enn midten opptil F8.0, men også dette fikser du lett i Lightroom. Kromatisk aberrasjon er godt under kontroll.

PRIS

9490 kr

DOMMEN

+

Lett og robust.

God skarphet i midten fra full blenderåpning.

Raskt og lydløst autofokus.

Allsidig objektiv.

-

Sterk fortegning på 14 mm.

KARAKTER

9,0

Spesifikasjoner

15 cm nærgrense

7 blenderlameller

8,4 x 9,0 cm

345 gram

Testbilder

Dette innholdet er forbeholdt abonnenter

Logg deg inn i Fordelssonen for å få tilgang
Abonnerer du ikke? Få full tilgang for bare 29 kroner.
  • Last ned gratis e-bøker som gjør deg til en bedre fotograf.
  • Få fri tilgang til alle videokurs i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerike videoer om kamerainnstillinger og fototeknikk.
  • Last ned gratisprogrammer og justeringer for bildebehandling.
  • Få bladet levert på døren.