Objektivet har en lysstyrke på F1.8–4.0, men allerede på 24 mm er største blender F2.8.

3 kjappe om Sony ZV-1 II

Den medfølgende vindhetten er ganske så genial når du filmer utendørs. Når den var satt på fikk vi ingen vindstøy, selv i ganske sterk vind.

Stativgjengene er plassert på den ene siden, slik at vi kunne åpne dekselet til batteriet og minnekortet med kameraet på stativ.

Med en knapp oppå kameraet bytter du enkelt mellom en stor og en mindre blenderåpning for å få uskarp eller skarp bakgrunn.

Sony er offensive når det gjelder å lansere kompakte kameraer som gjør det enkelt å filme til hverdags og på ferie, og som også gir gode muligheter på bildesiden. ZV-1 II er et slikt kamera, og sammenlignet med forgjengeren har det mer vidvinkel i det faste zoomobjektivet. Brennvidden tilsvarer 18–50 mm, mens den på det første ZV-1 tilsvarte 24–70 mm. Filmer du for eksempel deg selv, er det derfor enklere å få med omgivelsene også.

På bildesiden er den ekstra vidvinkelen nyttig til f.eks. landskap og arkitektur. 1"-brikken er forholdsvis stor, så du får utmerket bildekvalitet, og bakgrunnen kan bli godt uskarp.

Du får programmene du kjenner fra andre kameraer, for eksempel blenderprioritet, og du kan ta opp i råformat, en funksjon den ribbede lillebroren ZV-1F ikke har. Dermed egner kameraet seg også som et bra lommekamera – men du må klare deg uten søker.

Dessverre er betjeningen litt klønete. Du får ikke et programhjul, så du må til menyen for å velge opptaksprogram. Du bytter mellom film, bilde og en egen spesialfunksjon til slow motion på samme knapp, der du trykker én eller flere ganger for å veksle mellom de tre funksjonene. Vi ville heller velge slow motion i menyen og ikke måtte gå innom den funksjonen når vi bytter fra film til bilde.

Autofokus reagerer raskt, og øyefokuset fester seg godt fast på øynene. Med en spesialfunksjon kan kameraet filme og følge øyet, og når du holder noe opp foran kameraet, for eksempel et produkt, skifter fokus til produktet. Så fort du fjerner produktet, legger fokus seg på øyet igjen. Det fungerer raskt og nøyaktig. Videokvaliteten i 4K er god og detaljrik.

Det nye objektivet har god skarphet i midten, noe som er optimalt på middels blenderåpninger. På den kraftigste vidvinkelen blir hjørnene aldri helt skarpe, men det er sjeldent at viktige områder er plassert i disse områdene.

PRIS:

12 500 kr

Dette syntes vi etter …

2 minutter: Det er smart at kameraet slår seg på når du vipper ut den fleksible skjermen.

1 time: Bra at kameraet får plass i en stor bukselomme.

4 dager: Vanskelig å se på skjermen i solskinn.

DOMMEN

+

Bra lommeformat.

Flott bildekvalitet.

Gode videofunksjoner.

-

Ingen søker.

Litt klønete bildebetjening.

KARAKTER

8,8

Spesifikasjoner

20,0 megapiksler

0,92 mill. punkter skjerm

24 bilder/sekund

293 gram

Nærmeste konkurrent

Nikon Z 30

Testbilder