Canon EOS R50 måler 11,6 x 8,6 x 6,9 cm. På forsiden sørger et dypt og gummiert grep for svært god ergonomi.

3 kjappe om Canon EOS R50

Søkeren er svært liten og mørk. Den har en oppløsning på 2,36 mill. punkter og oppdateres langsomt. Det skaper gir litt flimring ved panorering.

Du kan filme i 4K med 30 bilder per sekund. På toppen er det en egen videoknapp som du kan bruke når ting må skje fort. Alternativt kan du velge video på programhjulet.

Det intelligente autofokuset i EOS R50 gjenkjenner mennesker, hunder, katter, fugler og kjøretøy. Det er raskt og svært trygt.

Med EOS R50 er det vanskelig å se for seg et mindre speilløst kamera med APS-C-brikke. Størrelsesmessig ligger kameraet ganske nær det lille EOS M50 Mark II med M-fatning, som R50 skal være en naturlig avløser for. Med R-fatning er det nemlig mer fremtidsrettet, for du kan bruke det på alle Canons R-objektiver.

Til tross for den svært kompakte utformingen ligger R50 overraskende godt i hånden. Knappene er strategisk plassert, noe som gjør betjeningen enkel. Vi savnet likevel en styrespak til å flytte fokuspunkt. Med R50 kan du gjøre dette ved å trykke på en knapp og bruke navigeringsknappene, eller ved å trykke på skjermen.

Autofokuset kommer fra det større R10, og det trekker kraftig opp. Det er lynraskt og kontinuerlig, også på raske motiver. Som med toppmodellene får du intelligent motivgjenkjenning. I R50 er det imidlertid færre spesifikke motivtyper å velge mellom. Til vanlig bruk merker du imidlertid ingen stor forskjell. Autofokus kan for eksempel registrere fugler, og her fanget det lynraskt motivene og prioriterte om mulig øynene.

Til gjengjeld kan ikke kamerahastigheten måle seg med autofokuset. R50 tar riktig nok 15 bilder per sekund med elektronisk lukker, og hastigheten synker til 12 bilder med mekanisk lukker. Bufferen skaper imidlertid store problemer i actionopptak. Den ble full etter bare seks bilder når vi brukte både raw og jpeg. Og så måtte vi vente i tre sekunder før vi kunne knipse videre.

Detaljgjengivelsen er utmerket. Eksponeringen er sikker, og når det gjelder støyhåndtering får du fine detaljer opp til ISO 12 800.

Som vanlig med Canon er skjermen, som måler 3,0 tommer, helfleksibel. Både detaljgjengivelsen og lysstyrken er god til prisen. Kameraet er et godt valg for ferske fotografer, mens mer krevende fotografer vil dra mer nytte av å gå et trinn eller to opp stigen.

PRIS

9799 kr

Dette syntes vi etter …

5 minutter: R50 er overraskende lite med tanke på den store fatningen.

4 dager: Autofokus imponerer i denne prisklassen.

1 uke: Den lave hastigheten er plagsom.

DOMMEN

+

God bildekvalitet også på høy ISO-verdi.

Raskt og sikkert autofokus.

God ergonomi tross den svært lille størrelsen.

-

Langsomt til serieopptak.

Ingen bildestabilisering eller tetting.

Karakter

8,6

SPESIFIKASJONER

24,0 megapiksler

1,62 mill. punkter skjerm

15 bilder/sekund

375 gram

Nærmeste konkurrent

Nikon Z 30

Testbilder

Bilder av fargekart er tatt på henholdsvis laveste ISO-verdi uten ISO-utvidelse, ISO 1600, ISO 6400 og høyest mulige ISO-verdi med utvidelse.