Styrespaken er større enn på forgjengeren og gir bedre kontroll over fokuspunktene.

3 kjappe om Canon EOS R6 Mark II

Den elektroniske søkeren i Canon EOS R6 Mark II har en oppløsning på 3,69 mill. punkter, som på Nikon Z 6II og Sony A7 IV.

Det avanserte fokussystemet består av hele 4897 valgbare fokuspunkter. Av disse bruker autofokuseringen 1053 punkter.

Kameraet har plass til to SD-kort av UHS-II-typen på siden. Du kan dessverre ikke bruke de enda raskere CFexpress-kortene.

Med EOS R6 Mark II retter Canon ikke bare opp svakheter fra forgjengeren EOS R6. Kameraet melder seg nemlig for alvor inn i kampen om en topplassering i den krevende mellomklassen. Oppløsningen på fullformatbrikken er økt fra 20,0 til 24,0 megapiksler, og det synes. Bildekvaliteten er nemlig mye mer detaljert og på nivå med f.eks. Nikon Z 6II på lav ISO-verdi. På høye ISO-verdier som 51 200 er det enda flere detaljer.

En annen viktig oppdatering finner vi i fokussystemet, som er hentet fra flaggskipet EOS R3. Den avanserte motivgjenkjenningen er basert på kunstig intelligens og registrerer ikke bare mennesker, dyr og kjøretøy, men spesifikt hunder, katter, fugler, hester, sebraer, tog, racerbiler, motorsykler, fly og tog. Det fungerer fantastisk.

Kameraet kan ta 40 bilder i sekundet med elektronisk lukker. Det er dobbelt så mange som forgjengeren. Med mekanisk lukker er hastigheten 12,0 bilder per sekund, noe som er mindre imponerende. Konkurrenten Nikon Z 6II takler 14 bilder uansett om du bruker mekanisk eller elektronisk lukker. Bufferen i R6 Mark II er god i denne klassen. Vi kunne få 148 raw- og jpeg-filer i en serie før kameraet sa stopp når vi fotograferte med mekanisk lukker. Med elektronisk lukker fikk vi 63 bilder. I begge tilfeller var bufferen tømt på ti sekunder.

Kameraets stabilisering er helt enkelt enestående. Med RF24–70 mm F2.8 L IS USM på kameraet fikk vi tatt knivskarpe bilder i en mørk kirke da vi fotograferte håndholdt med en lukkertid på hele fem sekunder. Det har vi ikke opplevd før. Designmessig ligner Mark II på forgjengeren, men på/av-knappen er flyttet over til høyre, slik at vi kunne slå på kameraet selv om vi bare holdt det i høyre hånd.

Kameraet kan filme i flott 4K, og dessuten har du en rekke avanserte videoinnstillinger og profesjonelle profiler å velge mellom. Eneste aber herfra er den noe voldsomme prisen.

PRIS

31 999 kr

Dette syntes vi etter …

5 minutter: Knappene er bedre plassert enn på R6.

8 timer: Bildestabiliseringen er rett og slett suveren.

3 dager: Fokussystem og hastighet er perfekt til raske motiver.

Dommen

+

God detaljgjengivelse.

Svært overbevisende autofokus.

Bildestabilisering i særklasse.

-

Svært høy pris.

Skjermstørrelsen skuffer.

KARAKTER

9,1

Spesifikasjoner

24,0 megapiksler

1 620 000 punkter, skjerm

40 bilder / sekund

670 gram

Nærmeste konkurrent

Nikon Z 6II

Testbilder

Bilder av fargekart er tatt på henholdsvis laveste ISO-verdi uten ISO-utvidelse, ISO 1600, ISO 6400 og høyest mulige ISO-verdi med utvidelse.