Til tross for den store bildebrikken måler GFX 100 S kun 15,0 x 10,4 x 8,7 centimeter. Fatningdiameteren er hele 6,5 centimeter.

3 raske om Fujifilm GFX 100S

På et stort display på toppen har du veldig god oversikt over kamerainnstillingene, og du kan for eksempel se simulerte innstillingshjul ved ISO-innstilling.

Designet er klassisk Fujifilm med mange av de samme knappene og innstillingshjulene som på de mindre kameraene i X-serien.

Den berøringsfølsomme skjermen måler 3,2 tommer og har en oppløsning på 2,36 millioner punkter. Den er klar og detaljert. Den kan vippes, men ikke vris.

Med GFX 50S beviste Fujifilm i 2018 at et kamera med en diger mellomformatbrikke ikke trenger å ta mer plass eller veie mer enn et stort speilreflekskamera eller speilløst systemkamera. Nå har Fujifilm klart å presse inne en brikke på hele 102,0 megapiksler i et kamera som ikke er mye større. Som på de øvrige GFX-modellene måler bildebrikken 33 x 44 millimeter og er vesentlig større enn fullformat på 24 x 36 millimeter.

Ergonomien er fantastisk. Det kompakte GFX 100S har nemlig en gummiaktig overflate og et godt håndgrep som gjør at kameraet ligger som støpt i hendene. Med 3,69 millioner punkter er søkeren i samme gode klasse som APS-C-kameraet X-T4. Det har også blitt plass til innebygd bildestabilisering, og den er uvurderlig, for G-objektivene er store og tunge.

Toppfarten er fem bilder i sekundet, og da vi testet autofokus på raske skatere, var feilprosenten høy. Imidlertid er det heller ikke et actionkamera, men derimot forrykende på landskap, arkitektur og portretter, og med sin kompakte utforming er det også et godt valg for gatefotografer. På disse roligere motivene fungerer auto- og øyefokus veldig bra. Mange av de store G-objektivene jobber imidlertid litt tregt, så fokus reagerer ikke riktig så fort som vi ofte opplever med fullformat.

Bildekvaliteten er rett og slett imponerende. De store bildefilene har helt overlegen detaljgjengivelse, og på høyeste ISO-verdi blir det flere detaljer enn i tilsvarende bilder med for eksempel fullformatkameraet Sony A7R IV på 60,2 megapiksler, noe som henger sammen med den større bildebrikken.

Synes du ikke at 102 megapiksler er nok, kan du bruke funksjonen Pixel Shift, hvor kameraet tar 16 bilder som du deretter setter sammen i programmet Pixel Shift Combiner. Det ga oss bilder på hele 407 megapiksler og en filstørrelse på 1,5 gigabyte. Funksjonen er tidkrevende og krever stativ, men resultatet er utmerket hvis motivet er helt rolig.

PRIS 65 999 kr

Dette syntes vi etter ...

3 minutter: Med sitt kompakte design føles kameraet som en speilrefleks i Canon EOS 5D-klassen.

7 timer: Autofokuseringen er ikke den raskeste. Vi fikk best bilder med rolige motiver.

4 dager: Detaljnivået imponerer oss rett og slett enormt.

Dommen

+

Fantastisk detaljert bildekvalitet.

Innebygd bildestabilisering.

God ergonomi og enkel betjening.

Langsomme bildeserier.

Autofokus kunne ha vært raskere.

KARAKTER

9,1

Specifikationer

102,0 megapiksler

102 400 maks ISO-verdi

5,0 bilder i sekundet

900 gram

Nærmeste konkurrent

Sony A7R IV

Dette innholdet er forbeholdt abonnenter

Logg deg inn i Fordelssonen for å få tilgang
Abonnerer du ikke? Få full tilgang for bare 29 kroner.
  • Last ned gratis e-bøker som gjør deg til en bedre fotograf.
  • Få fri tilgang til alle videokurs i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerike videoer om kamerainnstillinger og fototeknikk.
  • Last ned gratisprogrammer og justeringer for bildebehandling.
  • Få bladet levert på døren.