X-T5 måler 13,0 x 9,1 x 6,4 cm og er dermed en halv cm kortere enn X-T4. Det tettede kameraet veier 557 gram og er dermed slanket 50 gram.

3 kjappe om Fujifilm X-T5

Med X-T5 har Fujifilm gått bort fra den helfleksible skjermen fra X-T4 og tilbake til X-T3-typen, som bare kan vippes. Det er en god beslutning til gatebilder, men ikke optimal til filming.

Som på X-T4 har søkeren en oppløsning på 3,69 megapiksler, men den er litt større. Gjengivelsen er rolig og detaljert.

Hjulet til eksponeringskompensasjon på toppen er blitt litt større, og du vrir det med en mer behagelig fasthet enn tidligere.

X-T-serien fra Fujifilm er blitt legendarisk med sitt klassiske utseende og flere separate innstillingshjul enn andre speilløse systemkameraer. Tross retrodesignen får du imidlertid like god hjelp av automatikken og avanserte funksjoner.

X-T5 har f.eks. fått APS-C-brikken med 39,8 megapiksler fra det 3000 kroner dyrere flaggskipet X-H2. I likhet med X-H2 er nå laveste ISO 125 i stedet for 160. Detaljnivået er generelt imponerende og bedre enn f.eks. Canon EOS R7. Både det dynamiske omfanget og detaljgjengivelsen ligger også nær fullformatkameraet Nikon Z 7II med 45,4 megapiksler. Håndteringen av støy er flott på opptil ISO 12 800. Dessuten er fargene fine og eksponeringen sikker.

Kameraet har samme X-prosessor 5 og intelligente fokussystem som X-H2. Du kan spesifikt velge om autofokus skal prioritere dyr, fugler, biler, motorsykler, sykler, fly eller tog. I praksis er det lynraskt og standhaftig. Da vi tok portrettbilder hadde vi stor glede av den sterkt forbedrede øyegjenkjenningen, og på motiver i bevegelse var autofokus på nivå med Canon.

En hastighet på 15 bilder per sekund er utmerket til actionbilder, men i motsetning til X-H2 med samme hastighet sliter bufferen med å fordøye disse filene. Vi fikk bare 23 raw- og jpeg-bilder i en serie før bufferen sa stopp, og vi måtte vente i 20 sekunder før den var tømt. En del av forklaringen er at X-T5 utelukkende tar SD-kort og ikke de raske CFexpress-kortene som X-H2 tar. Imidlertid er den elektroniske lukkeren rask, for med X-T5 kan du fotografere på helt ned til 1/180 000 sekund.

X-T5 er litt mindre enn X-T4, noe som er bra til korte og lette objektiver. Med større objektiver er ikke balansen på nivå med forgjengeren.

Med Pixel Shift Multi Shot kan X-T5 ta en bildeserie som settes sammen til et bilde på 160 megapiksler på datamaskinen. Resultatet er flott, men det matcher ikke f.eks. Panasonic og Sony.

PRIS

21 988 kr

Dette syntes vi etter …

4 minutter: Den vippbare skjermen er perfekt til kameraet.

7 timer: Fokussystemet er endelig på nivå med konkurrentenes.

6 dager: Detaljene med denne APS-C-brikken imponerer.

Dommen

+

Nydelig og detaljert bildekvalitet.

Godt autofokus og god stabilisering.

6K-video og mange innstillingsmuligheter.

Hastigheten er ikke helt på topp.

Tar ikke CFexpress-kort.

KARAKTER

9,1

Spesifikasjoner

39,8 megapiksler

1,84 mill. punkter, skjerm

15 bilder/sekund

557 gram

Nærmeste konkurrent

Canon EOS R7

Testbilder

Bilder av fargekart er tatt på henholdsvis laveste ISO-verdi uten ISO-utvidelse, ISO 1600, ISO 6400 og høyest mulige ISO-verdi med utvidelse.