A7 IV har bedre grep enn forgjengeren og måler nå 13,1 x 9,6 x 7,9 cm.

Tre kjappe om Sony A7 IV

Søkeren har en oppløsning på 3,68 millioner punkter med en oppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund. Det er betydelig mer enn forgjengeren.

Kameraet har to kortplasser for blant annet SD-kort, som støtter den raske UHS-II-standarden. Den ene støtter også lynraske CFexpress-kort.

Sony A7 IV har fått en egen kontrollring under programhjulet, som gjør det lynraskt å skifte mellom foto- og videoopptak.

Fire år har det tatt Sony å utvikle etterfølgeren til det storselgende fullformatkameraet A7 III. Kamerahuset er nesten identisk med det mer videobaserte A7S III, men uten tallmarkeringer på hjulet for eksponeringskompensasjon. Til gjengjeld kan hjulet programmeres på samme måte som mange knapper, noe som gir god fleksibilitet. Vi likte også den lille låseknappen som sørget for at hjulet ikke kunne dreies ved en feiltakelse.

A7 IV er tettet og har et større grep enn A7 III, noe som gir bedre komfort. I tillegg er skjermen endelig helt fleksibel. Det er også fint at menyen har fått oversiktlige fargekoder, og ikke minst at skjermmenyen også er berøringsfølsom. Men skjermoppløsningen og en størrelse på 3,0” er likevel ikke imponerende i forhold til for eksempel Nikon Z 6II.

A7 IV mangler derimot ikke ambisjoner når det gjelder autofokus. De 759 fokuspunktene dekker 94 prosent av bildebrikken, og autofokus reagerer lynraskt og sikkert. Følgefokus fungerer perfekt på raske motiver, og så har kameraet fått fugleøyefokus, akkurat som flaggskipet A1. Da vi tok bilder av gressende gjess, fungerte fugleøyefokus raskt på samme måte som med øyefokus ved portretter.

Med et lynraskt CFexpress-kort tok vi bilder med både jpeg og raw uten avbrudd. Vi slapp å vente på at bufferen skulle tømmes underveis. Bildestabiliseringen har fått et kraftig løft, og vi fikk noen skarpe håndholdte bilder med en lukkertid på fire sekunder.

Den høyere oppløsningen bidrar til veldig god bildekvalitet med finere detaljer opptil ISO 25 600 enn med for eksempel forgjengeren og Nikon Z 6II. Fargegjengivelsen har fine nyanseforskjeller, og eksponeringen er sikker.

A7 IV imponerer også med flott video i 4K med 60 bilder per sekund. Den nye funksjonen Focus Map kan visualisere dybdeskarpheten under videoopptak i farger, slik at blant annet bakgrunnen er blå, mens forgrunnen er rød. Det er et spennende konsept som likevel krever tilvenning.

PRIS 29 000 kr

Dette syntes vi etter ...

4 minutter: A7 IV ligger bedre i hendene enn forgjengeren.

7 timer: Kameraets fugleøyefokus er imponerende.

6 dager: Bildestabiliseringen når nesten opp til Canon EOS R5.

Dommen

+

Bildekvalitet med mange detaljer.

God stabilisering og tetting.

Kraftig autofokus med fugleøyefokus.

Mye muskelkraft med kraftig buffer.

Skuffende skjermoppløsning.

KARAKTER

9,1

Spesifikasjoner

32,7 megapiksler

1 030 000 punkter, skjerm

10,0 bilder/sekund

658 gram

Nærmeste konkurrent

Nikon Z 6II

Testbilder

Bilder av fargekart er tatt på henholdsvis laveste ISO-verdi uten ISO-utvidelse, ISO 1600, ISO 6400 og høyest mulige ISO-verdi med utvidelse.