Knappen for eksponeringskompensasjon kan nå programmeres til andre funksjoner.

3 kjappe om Sony A7R V

Det er mulig å ta bilder av bestemte personer og fortelle kameraet at det fremover skal prioritere nettopp disse ansiktene i gruppebilder.

Lukkeren kan aktiveres så det ikke kommer inn støv ved objektivbytte.

8K-video, nytt menysystem og focus bracketing til f.eks. makrofotografer er noen av nyhetene.

R-serien fra Sony er den med høyest oppløsning, og i femte generasjon har du 60,2 megapiksler til rådighet. Det var det også i A7R IV, men stort sett alt annet er forbedret. I samarbeid med en ny og kraftigere prosessor er fokussystemet den viktigste av mange forbedringer. Det nye kameraet kan gjenkjenne og fokusere på mennesker, dyr, fugler, insekter, biler, fly og tog. På dyr og fugler kan du velge en kombinasjon av øyne, hode og hals. Vi prøvde alle motivene og var svært imponert over resultatene. Ikke minst er registrering av små insekter til stor hjelp. På avstand valgte A7R V hele insektet, og så ble hodet valgt da vi gikk nærmere.

Bildekvaliteten er noe av det beste vi har sett fra et fullformatkamera. Selv om oppløsningen er uendret, er detaljene nå enda bedre, og bildene er imponerende skarpe. Vi tok 220 portretter av et barn som lekte. Nesten alle traff blink med perfekt fokus på øynene. Eksponering, hudtoner og farger traff innertier. I dyreparken tok vi 320 bilder i løpet av flere timer. Det kostet oss 31 prosent av batteriet. Selv dyreøyne bak sprosser ble identifisert uten problemer. Siden kameraet bruker kunstig intelligens kan det gjenkjenne bevegelsesmønstre, og det sikrer at øynene blir holdt fast på imponerende vis fra uvanlige vinkler og når motivene snur siden til.

Oppløsningen på søkeren er nesten doblet og er nå oppe på 9,44 millioner punkter, som i det langt dyrere Sony A1. Skjermen bak er forbedret til 2,1 mill. punkter. Begge deler utgjør en forskjell, men er ikke revolusjonerende. Det er en fornøyelse at skjermen nå kan vippes ut til siden.

A7R V kan ta bilder i tapsfri komprimert råformat, og ifølge Sony kan du ta opptil 583 komprimerte raw-bilder i strekk hvis du bruker kort av typen CFexpress type A. Med tregere SD-kort må du nøye deg med en serie på 56.

PRIS

49 000 kr

Dette syntes vi etter …

1 time: Det nye fokussystemet tar pusten fra oss.

3 dager: Stabiliseringen på åtte trinn sikrer flotte, skarpe bilder.

10 dager: A7R V er vårt nye førstevalg til makro, landskap og portretter.

Dommen

+

Femte generasjon er en solid oppgradering.

Overgår det mye dyrere Sony A1 på mange områder.

Enda bedre bilder enn A7R IV. Særlig på høy ISO-verdi.

-

Hastigheten på ti bilder per sekund er uendret.

Vi hadde håpet på litt flere innovasjoner på utsiden.

KARAKTER

9,5

Spesifikasjoner

60,2 megapiksler

10,0 bilder/sekund

9,44 mill. punkter i søkeren

693 fokuspunkter

Nærmeste konkurrent

Canon EOS R5

Testbilder