Designmessig ligner R8 på det større R6 Mark II, men du får f.eks. ikke styrespak eller et ekstra innstillingshjul på baksiden.

3 kjappe om Canon EOS R8

Den elektroniske søkeren har 2,36 mill. punkter og oppdaterer 120 ganger per sekund. Det bidrar til å skape et klart og rolig søkerbilde.

Autofokuset har intelligent motivgjenkjenning som kan registrere mennesker, hunder, katter, fugler, hester, biler, motorsykler, fly og tog.

R8 har bare plass til ett SD-kort. Det plasseres under samme deksel som batteriet i bunnen. Det fungerer klønete med kameraet på stativ.

På mange punkter er Canon EOS R8 et forenklet EOS R6 Mark II. I likhet med storebroren er det utstyrt med en stor fullformatbildebrikke, og du får flere av de samme flotte funksjonene som i det dyrere R6 Mark II.

Dette gjelder særlig det avanserte fokussystemet med hele 4897 valgbare fokuspunkter. Også her er motivgjenkjenningen basert på kunstig intelligens og kan registrere mennesker, hunder, katter, fugler, hester, tog, biler, motorsykler, fly og tog. Ofte oppdaget autofokus en fugl i et tre før vi fikk øye på den selv, og i mange situasjoner låste den spesifikt på øynene. Også fugler i flukt ble fanget uten nøling.

R8 legger også opp til å fange raske motiver. Kameraet kan nemlig ta 40 bilder per sekund med elektronisk lukker. Det er like mange som det dyrere R6 Mark II. Med mekanisk lukker er imidlertid hastigheten bare 6,0 bilder per sekund.

Når vi tok serier med raw- og jpeg-bilder med den mekaniske lukkeren, fikk vi tatt 86 bilder før bufferen ble full. Etter 14 sekunder kunne vi knipse igjen. Valgte vi elektronisk lukker, sa bufferen stopp etter 38 bilder og ble tømt på 12 sekunder. Begge deler er utmerket i denne prisklassen.

Som med storebroren har bildebrikken 24,0 megapiksler og leverer en veldig god og detaljert bildekvalitet. Bilder på høye ISO-verdier som 51 200 blir brukbare, men støyen blir sjenerende når du går over ISO 12 800. Eksponeringen er trygg, og fargene blir pene.

Du kan filme i flott 4K-kvalitet med opptil 60 bilder per sekund eller Full HD med hele 180 bilder per sekund.

For å holde prisen nede har Canon droppet den innebygde stabiliseringen på bildebrikken, så du blir mer avhengig av objektiver med stabilisering hvis du fotograferer håndholdt i svakt lys. Dessuten er kameraet utstyrt med et lite LP-E17-batteri, og det gir ikke mer enn rundt 370 bilder per lading.

PRIS

21 199 kr

Dette syntes vi etter …

4 minutter: R8 ligger godt i hånden og er lett å betjene.

10 timer: Vi savner en styrespak til å flytte fokuspunkt.

6 dager: Helt fantastisk autofokus og hastighet.

DOMMEN

+

Overbevisende og sikkert autofokus.

Flott bildekvalitet med fine detaljer.

God ergonomi og lav vekt.

-

Ingen bildestabilisering.

Lite batteri.

KARAKTER

8,9

SPESIFIKASJONER

24,0 megapiksler

1,62 mill. punkter skjerm

40 bilder/sekund

461 gram

Nærmeste konkurrent

Nikon Z 5

Testbilder

Bilder av fargekart er tatt på henholdsvis laveste ISO-verdi uten ISO-utvidelse, ISO 1600, ISO 6400 og høyeste mulige ISO-verdi med utvidelse.