Nikon Z 8 måler 14,4 x 11,9 x 8,3 cm. Til sammenligning måler konkurrenten Sony A7R V bare 13,1 x 9,7 x 8,2 cm.

3 kjappe om Nikon Z 8

Søkeren har 3,69 mill. punkter. Den har høy lysstyrke og krystallklar gjengivelse uten flimring.

Skjermen måler 3,2 tommer. Den kan ikke bare vippes opp og ned, men også sidelengs. Det er nyttig til f.eks. bilder i høydeformat på bakkenivå.

Det er f.eks. enkelt å bruke funksjonsknappene Fn1 og Fn2 foran med peke- og langfinger. Det er også enkelt å endre fokustype med fokusknappen på siden av kameraet.

Dette avanserte fullformatkameraet er langt på vei det samme kameraet som toppmodellen til blant andre sportsfotografer, Z 9, men med lavere pris, vekt og størrelse. Det betyr at Z 8 har samme fortreffelige fokussystem med intelligent motivgjenkjenning. Det finner selv ut av om du står overfor et dyr, et menneske eller et kjøretøy, og det har også fått 3D-fokus fra Nikons store speilreflekser. Funksjonen er perfekt til å holde på motiver selv om det skulle dukke opp hindringer. Vi fotograferte for eksempel gokarter i full fart og raske wakeboardere, der autofokus raskt og trygt festet seg på riktige motiver og leverte veldig få bomskudd.

En hastighet på 20 bilder per sekund og en ustoppelig buffer på både raw- og jpeg-bilder gjør at Z 8 egner seg flott til actionbilder. Med begrensninger for f.eks. filformat og størrelse kan Z 8 også ta opp 30, 60 eller 120 bilder per sekund.

Det har bare en elektronisk lukker, men siden kameraet har en såkalt stablet bildebrikke er risikoen for såkalt rolling shutter minimal, der objekter i fart kan se buede ut ved bruk av elektronisk lukker. Vi fikk heller ingen problemer med dette. Den elektroniske lukkerens topphastighet er 1/32 000 sekund. Dette gjør at du kan bruke store blenderåpninger selv om solen skinner sterkt.

Ergonomien er fantastisk god. Z 8 er større enn Z 6- og Z 7-modellene, og utformingen minner om den til det gode speilreflekskameraet D850. Grepet er forholdsvis høyt og har dermed plass til alle fingrene dine. Z 8 føles ekstremt robust, og de mange funksjonsknappene sitter akkurat der du trenger dem.

Bildekvaliteten er veldig flott og mer detaljert enn fra Canon EOS R5, men ikke helt på nivå med Sony A7R V. Bildestøy er godt under kontroll til og med ISO 25 600. Kameraet leverer også fantastisk 8K-video. Det har plass til både CFexpress- og SD-kort.

PRIS

52 990 kr

Dette syntes vi etter …

4 minutter: Kameraet ligger like godt i hendene som det store D850.

7 timer: Hastighet og buffer gjør Z 8 perfekt til action.

6 dager: Strålende intelligent autofokusering.

Dommen

+

Flott og detaljert bildekvalitet.

Raske serier og ustoppelig buffer.

Suverent autofokus med intelligent sporing.

8K-video og avanserte videoinnstillinger.

Prisen er høy.

KARAKTER

9,5

Spesifikasjoner

45,4 megapiksler

2 100 000 punkter, skjerm

20 bilder/sekund

910 gram

Nærmeste konkurrent

Sony A7R V

Testbilder